Componente ale terroir-ului: altitudinea

După o bună perioadă de timp, revin cu o postare despre componentele terroir-ului. Vă reamintesc că ele sunt preluate de pe www.wineislove.it și sunt scrise de Franco Giacosa.

Altitudinea unei podgorii față de nivelul mării are o mare importanță pentru creșterea viței și pentru calitatea strugurilor obținuți. Este un factor de climă care acționează asupra nivelului de producție și al maturării strugurilor. În general se consideră că la fiecare creștere cu 170 de m corespunde o diminuare a temperaturii cu 1 grad Celsius.
Există o altitudine maximă-în strânsă corelație cu latitudinea și poziția viei-după care nu mai este posibilă cultivarea viței de vie. De exemplu, la o altitudine de 300 de m este dificil să cultivi viță de vie în Ungaria dar posibil în Languedoc la 800/600, la 1300 lângă Etna și la 3500 în Anzi. Gradul de maturare, acumularea de zahăr, variază serios de la o altitudine la alta, considerându-se că la fiecare creștere cu 100 de m scade cu o unitate acumularea de zahăr. Diferențele de altitudine au mare importanță deoarece au impact și asupra patrimoniului aromatic al vinului: coloratura, tanini, aciditate, ph-ul și asupra altor componente ale strugurelui. De aici derivă caracteristicile diferite ale vinurilor provenite din diverse zone, la diverse altitudini,care au de exemplu prospețime și lejeritate și nu intensitate de culoare, de corp, aciditate, alcool, structură,etc.

Convingerea conform căreia vița de vie crește mai bine pe coline este foarte veche, dar astăzi progresele din agricultură și apariția clonelor selecționate fac posibilă cultivarea și în zone nu foarte înalte, aflate la puțini m deasupra mării-de exemplu Pommerol.
Având în vedere aceste lucruri, ceea ce afirma acum mulți ani Denis Dubourdieu-cele mai de calitate producții se obțin la altitudini apropiate de limita fiecărui soi-pare foarte corect astăzi. Când suntem la limita altitudinii dar în perioada de vară/toamnă sunt multe precipitații și temperatura scade, se riscă să nu se ajungă la un grad optim de maturare a strugurilor, care acumulează prea multă aciditate, puțină culoare și tanini verzi și astringenți. Când însă clima e favorabilă, la altitudine mare se obțin struguri excelenți care dau vinuri echilibrate, fine, longevive.
Un bun exemplu cred că este Castello d’Albola in Radda in Chianti, unde Sangiovese este cultivat până la 600 de m altitudine, pe terenuri cu rocă, expuse spre sud-unde în fiecare an se culege la sfârșitul lui octombrie-începutul lui noiembrie.
Aici se obține Chianti di Albola un vin elegant care nu are o culoare impenetrabilă, o corpolență masivă dar are o consistență și prospețime plăcute. În mod normal nu sunt vinuri de competiție și nu obțin un puctaj mare dar la masă oferă o calitate de necontestat. Dar poate că și criticii încep să dea atenție vinurilor care exprimă finețe nu forță, Chianti di Albola 2007 fiind al 43 lea în Top 100 al Wine Spectator.

http://www.youtube.com/watch?v=wrVaGWYjPP0

4 Responses to Componente ale terroir-ului: altitudinea

  1. buna ziua, am incercat sa mi cumpar un vin de pe site, insa imi cere bani. ce sa fac ?

  2. Ionuţ Ciobanu

    buna ziua, aici radio eînvan
    pai ce sa faci. dai si vei avea.

  3. Hmm, Ionut, fa ceva si scoate optiunea de plata :)) Promotie promotionala: toate vinurile moaca!

  4. Ionuţ Ciobanu

    daa, clar Ciprian. o sa vorbesc cu Razvan, sa fie daca nu moca, macar gratis. ce naiba!

Leave a Reply

Your email address will not be published.