Componente ale terroir-ului: clima

Ultimul post preluat de la wineislove.it și scris Franco Giacosa-cel care a fost până acum două săptămâni directorul tehnic al casei Zonin-tratează influența climei asupra viței de vie.
Având origini caucaziene, vița de vie este o plantă care iubește o climă caldă și suferă din cauza excesului de umiditate. Există limite în ceea ce privește posibilitatea de a cultiva planta care depind de varietatea soiului/clonei și starea de sănătate a acesteia. Acestea privesc în principal temperaturile minime suportabile care pentru Europa nu trebuie să scadă sub -15 grade Celsius.Temperaturile ridicate din zona mediteraneană rar produc pagube viței de vie dar trebuie luat în considerare faptul că temperaturile de peste 35 de grade influențează funcțiile clorofilei și diminuează eficiența plantei.
Când temperatura depășește acest prag pentru lungi perioade de secetă, vițele de vie nu mai pot trăi /funcționa normal, maturarea strugurilor se oprește, taninii rezultați amari, astringenți și verzi și eventual creșterea nivelului de zahăr din struguri este determinat de deshidratare urmată de pierdere în greutate a acestora.
Se poate determina și o limită în ceea ce privește nivelul precipitațiilor care cad într-o anumită zonă și care este benefic pentru viță. Depinde mult în care perioadă a anului sunt mai multe precipitații, dar experiența mea sugerează că la sub 300 de mm de precipitații anual vițele riscă stres hidric , la peste 1500 mm vițele produc struguri de calitate dar întâmpină serioase probleme de sănătate. Acumulările mari de apă pot provoca stări de asfixiere radicală. Totul depinde de tipul de teren, de exemplu cel de tip rocos sau nisipos a cărui permeabilitate este mare, poate compensa un nivel inalt al precipitațiilor.
Plecând de la aceste considerații putem spune ca sunt numeroase situațiile pedo-climatice care dau posibilitate viței de vie să se exprime print fruct în mod destul de diferit ca urmare a diferențelor de micro climă. Uneori sunt suficiente mici schimbări de poziționare sau de altitudine pentru a găsi condiții total diverse care influențează puternic calitatea strugurilor și a vinurilor. Pentru a înțelege importanța climei la nivelul unei singure zone, vom trece în revistă unele aspecte importante ale climei după ce am accentuat impactul căldurii și cantității de precipitații.
1. Intensitatea vântului-o ventilație moderată reduce foarte mult dezvoltarea peronosporei, botritei.
2. Lumina-vița de vie iubește un ambient cu multă lumină. Lumina solară este benefică pentru sănătatea plantei, pentru acumularea de zaharuri și pentru calitatea și cantitatea taninurilor.
3. Bruma- este foarte periculoasă cea de primăvară care poate afecta mugurii și nivelul de producție.
4. Ceață- înseamnă umiditate și puțină lumină ceea ce afectează vița de vie
5. Grindină –cele de nivel slab influențează frunzele plantei și ulterior strugurii în faza de creștere. Grindina puternică afectează planta nu doar pentru o perioadă scurtă dar poate disturba echilibrul plantei pentru câțiva ani.
6. Zăpada căzută în perioadele de iarnă are doar efecte pozitive.

2 Responses to Componente ale terroir-ului: clima

  1. In Tunisia si Algeria o mare parte din vita de vie e plantata cu randurile orientate spre nord (opsul expunerii spre sud) , am vazut si in Grecia chestia asta, tocmai pentru a face fata temperaturilor de peste 45 gr. din timpul verii.
    Diferente sesizabile apar si la plante situate la 100 de metri una de alta, lucru pe care nu il credeam nici in ruptul capului pana acum 2-3 ani.
    Foarte complex conceptul asta de terroir. Ceva in genul dormitorului din armata : aia de langa teracote erau mai molesiti la instructie decat cei care dormeau pe langa geamuri … sau aia de la “etaj” erau mai afectati de “vanturile” trase de cei de la parter. 🙂

  2. Ionuţ Ciobanu

    cool comparatia cu armata. incepe sa imi para rau ca nu am facut-o 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.