Excepții albe: SERVE 2010

În primul post spuneam că vom vorbi cu precădere despre două soiuri, și anume Fetească Neagră și Merlot. Destul de permisivul cuvânt precădere a fost tratat de fapt într-un mod foarte strict și după 3 luni, cred că putem face prima excepție din cele două sau trei pe care le vom face anual.
Ocazia a venit odată cu lansarea de către SERVE a vinurilor albe din recolta 2010: cupajul Millenium și Sauvignon Blanc-ul.
După atâtea vinuri roșii a fost chiar o experiență interesantă și solicitantă. În primul rând pentru că bând doar anumite soiuri capeți automatisme care îți reduc capacitățile olfactive, gustative și chiar analitice, atunci când schimbi soiurile obișnuite. Așa că m-am surprins căutând fructe de pădure, prune, coacăze, bacon și alte arome reale sau imaginare pe care le găsesc de obicei la vinurile roșii.

Impregnat fiind cu arome de vinuri roșii, am găsit două vinuri fresh, echilibrate, cu aciditate bună.
Un plus de complexitate pentru Millenium ( lucru normal de altfel), un vin cu note citrice, pepene galben, pere. Puțin lemn bine integrat, întregește structura echilibrată și directă a noului Millenium.
Sauvignon-blanc-ul are o aciditate mai ridicată și un conținut de zahăr mai redus, ceea ce îl face mai crocant și mai direct decât cupajul. Gustul dominat de pere și citrice și finalul în aceleași note definește un vin corect și plăcut. Dacă nu greșesc este mai simplu decât varianta 2009.
Corecte, directe. Refreshing. Așa caracterizează papilele mele merlotizate vinurile albe SERVE 2010.
Bând aceste vinuri primite de la producător, mă intreb: cum să beau Fetească Neagră și Merlot cu o anumită frecvență dar să și lărgesc spectrul astfel încât să nu caut arome de coacăze și în apa minerală?

8 Responses to Excepții albe: SERVE 2010

 1. Razvan Jurca

  Unul câte unul, monșer, pe rând :)))

 2. pe rand, pe rand. randuri mici si dese

 3. Marcel Simota

  Credeam ca o exceptie inseamna incercarea unui singur vin din alte soiuri nu doua.

 4. dl.Simota,
  prin exceptie ma refer la postare nu la nr. de vinuri. in titlu am folosit pluralul pentru a evita o cacofonie.

 5. Marcel Simota

  Observatia mea a vrut sa fie usor amuzanta si nevinovata pe fond.
  Citesc majoritatea postarilor de pe acest site dar nu am inteles inca de ce numai merlot si feteasca neagra. Poate am pierdut exact articolul cu explicatii.

 6. Explicatia mea a fost oarecum serioasa pentru ca nu stiam cu ce spirit/sens a fost facut comentariul.
  de ce doar feteasca neagra si merlot? initial am vrut sa scriu doar despre feteasca. ideea e sa incerci sa intelegi cat mai multe despre un anumit soi, despre producatori si despre felul in care este tratat si “construit”. si e mai usor cand te concentrezi pe un singur soi.
  merlot-ul a aparut in idee cand am inteles ca multi producatori si clienti fac confuzii ( deliberat sau nu) inre feteasca si merlot. poate din comoditate, poate din motive comerciale sau poate ca e mai usor sa faci un merlot bun decat o feteasca buna.
  in postul despre noi, am explicat motivele alegerii

 7. Milenium-ul este favoritul meu dintre albele SERVE de 2010 dar eu sunt partinitoare vis-a-vis de acest producator; atat de partinitoare incat caut stilul lor in ce cauti tu aroma de coacaze! Daca gasesti o solutie de largire a spectrului, sunt interesata!

 8. cum definesti stilul SERVE? au un stil unitar si la vinurile albe si la cele rosii?

Leave a Reply

Your email address will not be published.