Fetească Neagră >=10<=25=?

Nu am încercat foarte multe Fetești Negre dar s-au strâns atâtea cât să mă determine să le împart în două categorii de preț, deoarece nu e prea corect să compar un vin de 10 lei cu unul de 60 din punctul de vedere al prețului cerut și deci din perspectiva așteptărilor cumpărătorului. Așa că am decis subiectiv să pun un prag de 25 de lei între cele două categorii.
O să încep cu un vin din categoria de nebăut/necumpărat și cu unul din categoria dezamăgirilor. În categoria de necumpărat este inclusă Feteasca Neagră de Tohani, un vin cu note grețoase de zahăr adăugat și ulei de Mc. Exact în această categorie se înscrie și Feteasca Beciul Domnesc, nerecenzată direct, pentru a salva spațiul de stocare. În categoria dezămăgiri includ Feteasca Villa Zorilor de la Vinarte, un vin dezechilibrat, foarte condimentat/amar, cu gust motorină. Păcat de nasul foarte promițător.
Urmează categoria Feteștilor care se pot bea, dar nu cu mare bucurie. Aici o includ pe cea de Valea Călugărească, pe cea de la Crama Ceptura-cu un final totuși memorabil și pe cea mai nereușită/nefinisată Fetească de la Domeniile Urlați-cea din gama Romanian Wine.

Categoria Fetească merlotizată este bine populată cu vinuri făcute în stil modern, extractive, fructate, complexe gustativ, lemn bine integrat dar care nu sunt foarte oneste din punctul de vedere al tipicității. Includ aici Feteștile de la Recaș, cu un plus pentru cea din gama Cocoșul pentru complexitatea gustativă și pe cea din gama Frunza pentru preț. De asemenea, Feteasca de Halewood se înscrie tot în această categorie.
Categoria raport foarte bun tipicitate/preț este adjudecată de Domeniile Urlați. Feteasca România Pitorească și cea din gama Păsărea Măiastră sunt vinuri foarte bune în raport cu prețul cerut.
Câștigătoarea categoriei este Feteasca Neagră din gama Casa Domnească, produsă de Domeniile Urlați. Un vin de 15 lei care emană forță, echilibru și tipicitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.