Fetească Neagră 2011, SERVE: Best in Class

harta_romania SERVEÎnchei seria de Fetească Neagră 2011 cu cele mai bune vinuri încercate în categoria de preț sub 30 de lei și anume Vinul Cavalerului și Terra Romana, ambele de la SERVE.  Vinul Cavalerului costă aproximativ 23 de lei iar Terra Romana costă în mod normal cca. 35 de lei, dar eu am fost vigilent și mi-am cumpărat câteva sticle cu 26 de lei.  Am încercat ambele vinuri de cel puțin 3 ori cu riscul de a-mi decima mica rezervă de Terra Romana, dar am vrut să testez vinurile în diverse ipostaze.

vc_feteasca_neagra_on

Pentru că am fost plăcut impresionat de creșterea calitativă la Vinul Cavalerului și de continuitatea la Terra Romana, l-am rugat pe dl. Săvulescu ( directorul de vânzări) să îmi dea cîteva detalii legate de plantațiile de FN și despre modul în care a fost creată Terra Romana 2011. Așadar, să-l ascultăm.

Anul 2011 a fost un an peste medie, cu mult soare și caldură, care a facilitat obținerea unor struguri de feteasca neagră de o calitate deosebită. Parcelele destinate acestui vin au cel puțin 8 ani  și sunt situate în partea de sus a versanților cu expoziție sudică.Prodtr_feteascaneagra_onucțiile s-au situat între 7-8 tone/ha și au fost normate de la tăierea în iarna iar apoi și la intrarea în pârgă. Strugurii au fost culeși manual în lăzi de 200 kg, transportați imediat la crama și răciți înainte de a fi prelucrați. Fermentarea alcoolică s-a făcut utilizând drojdii specifice acestui soi, la o temperatură de max 28 grade și  a durat cca. 12 zile după care  vinul a fost tras “la sec”. Pentru fermentația malolactică o parte din vin, cca. 40%,  a fost pus în butoaie de 225 litri de 1-3 ani, unde a rămas pentru încă 8 luni la maturare, iar cealaltă parte a terminat  fermentația malolactică în vase de inox. Și a rezultat Fetească Neagră Terra Romana 2011.

Clubul Cavalerului

Acum să vedem cum s-a prezentat Feteasca Neagră în pahar, și începem cu Vinul Cavalerului, sec, 13.5% alccol, IG Dealurile Munteniei.

Culoare tânără, roșu rubiniu. Nasul  foarte tipic , emană arome de coacăze, prune și condiment. De o corpolență medie, vinul este foarte coerent în ceea ce privește raportul dintre arome și notele gustative. Gustativ regăsim prunele uscate si coacăze,  remarc densitatea bună a fructului. Post gust scurt-mediu, cu alcool care iese o idee din corp, fără să fie prea deranjant. După o aerare de 1 h, vinul capătă finețe, fuctul se exprimă mai bine, condimente parcă mai evidente. Per ansamblu o Fetească Neagră  foarte bună, cea mai bună din cele încercate de mine din recolta 2011, la sub 25 de lei.

O creștere evidentă comparativ cu recoltele anterioare, mai ales în ceea ce privește echilibrul general al vinului.

Fetească Neagră Terra Romana 2011, 14.5% , DOC-CMD Dealu Mare

Nas foarte tipic de coacăze și prune coapte,  culoare rubinie foarte tânără, vivace. Gustativ etalează prune uscate, foarte bună concentrație a fructului, echilibrat, nimic strident, post gust destul de lung cu prune uscate și ceva alcool în exces. Aerat peste 2h- elegant și perfect echilibrat, alcoolul ieșit un pic din corp, nu se mai simte, doar o vagă notă amară la final.După ore bune,  găsim tușe de ciocolată amară și note vegetale, ca la un vin matur.

Una dintre cele mai bune Fetești Negre băute de mine în ultimul timp, excelent raport calitate preț la cca. 35 lei , perfect la 26.

 P.S: fotografiile provin de pe site-ul SERVE

Leave a Reply

Your email address will not be published.