Fetească Neagră => 25 <=50=?

A doua parte a concluziilor în ceea ce privește Feteasca Neagră beneficiază de o prezență numerică mai redusă așa că voi fi un pic mai generos cu spațiul acordat fiecărui vin.
O să încep spunând că spre deosebire de prima categorie, cea de sub 25 de lei, la Feteștile peste acest prag am întâlnit altfel de probleme în ceea ce privește echilibrul și structura acestora. Notele lactate observate și comentate și de Ciprian, George, Sorin, și care apar mai ales în postugustul unora dintre vinuri, mă intrigă destul de mult mai ales că nu le-am întâlnit la alte soiuri,de exemplu Merlot. Să provină din integrarea defectuoasă a lemnului așa cum sugera Ciprian sau din fermentația malolactică, răspunzătoare de transformarea acidului malic în acid lactic?
Dar acum să trecem la vinuri și anume la cele cu problemele menționate mai sus. Feteasca Neagră Origini mi s-a părut cea mai puțin echilibrată dintre toate. Băută în două rânduri ( a doua oară mult mai pe îndelete) s-a dovedit a fi același amalgam de note de cacao, vanilie și tanini, condimentată cu note de lactate. Și cu prețul cerut pe ea, evident.
Feteasca Neagră Eclipse mi-a produs o dezamăgire după ce o gustasem în viteză la zilele vinul.ro și unde îmi plăcuse destul de mult. Băută acasă a dezvăluit un final dezamăgitor, plin de alcool agresiv și intrigantele lactate, eclipsând prima impresie. Poate a fost o problemă a acelei sticle, poate nu.
Feteasca Neagră Caloian, cea mai easy drinking dintre toate, mi-a lăsat amintiri așa de scurte și vagi încât a trebuit să îmi recitesc postul de atunci ca să pot scrie cuvintele precedente.
Feteasca La Putere 2009, inspiră exact forță, corpolență. Ceea ce nu îmi inspiră e puritatea soiului. În rest e un vin bun, destul de complex.
Să trecem și la premianții acestei clase, ce-i drept nu prea bine populate.
Așa cum cred că era de așteptat, spun că mi-a plăcut Paganus. Structurată, puternică, lucrată. Masculină.
Dar mi-a plăcut și Terra Romana 2008, un vin în alt registru. Abordabilă, versatilă, seducătoare. Feminină.

7 Responses to Fetească Neagră => 25 <=50=?

 1. Cred ca ar trebui incadrat Caloianul in categoria sub 25 de lei, sunt multe magazine unde pretul se invarte in jur de 21-23.
  Urmeaza si categoria peste 50? , tare sunt curios cum gasesti tu fetestile negre (dupa parerea mea mult supraevaluate) din aceasta categorie

 2. da, ai dreptate Catalin, preturile la Caloian au scazut. sau exista locuri in care toate vinurile sunt mai ieftine. eu am luat ca reper hypermarketul Real si aici Caloianul cand eu m-am uitat ultima data costa 35 de lei. feteasca la putere era 60 de lei.o avere
  de saptamana viitoare voi continua seria inceputa cu rotenberg, adica ma voi axa pe crame-prezentarea acestora. cand voi de o crama- de ex Negrini -de la care nu am baut nici un vin, va fi si un post cu un vin semnificativ de la acea crama.
  voi incepe cu domeniile urlati, in 2 episoade.

 3. lets do do it, johnny ! am ceva adus de goghe de la buzau de te lasa fara grai. o sa ti placa.

 4. piciule, vezi ca azi e 2 aprilie,ok?

 5. Interesanta diferenta de preturi la Feteasca Neagra La Putere Recas 2009
  32 RON “la sursa” Cramele Recas (Recas)
  40 RON Cramele Recas (Timisoara)
  ~60 RON Real Hypermarkt
  20 km si 100% adaos comercial 🙂 .

 6. Ionuţ Ciobanu

  daa,macar sa pastreze si ei o proportie. 20 de km, 20%, cam asa ceva
  🙂

 7. You are my inspiration, I possess few web logs and rarely run out from to brand.

Leave a Reply

Your email address will not be published.