Fetească Regală 2009, Halewood

M-am hotărât să încerc în următoarea perioadă câteva soiuri noi. Noi mai ales din perspectiva postării pe blog a notelor de degustare. Așa că pentru a înțelege mai bine ce am băut, am nevoie mai mult decât de obicei de comentariile voastre. Deschide această mini-serie, o Fetească Regală de la Halewood. Face parte din gama Gusturi Românești special creată pentru Mega Image, este vinificată sec, 13% alcool și costă 14 lei. Să nu uit, e reserve. Când am deschis-o nu era foarte bine răcită, dar m-a întâmpinat cu un miros de pepene, pere și o notă untoasă. În pahar dezvăluie note de flori de câmp, tei și ceva mieros, dulceag. Prima încercare mă duce cu gândul la un demisec. Apoi, vinul aruncă note crude, de cârcei de viță, pe un corp din care alcoolul se simte ieșind. La o temperatură scăzută vinul se schimbă mult. E o Fetească Regală mult mai proaspătă, lemnul pare bine integrat așa că nota de unt prezentă și acum nu îmi displace ca la prima încercare. O Fetească Regală bună dar cred că la 14 lei se pot găsi unele mult mai bune.

22 Responses to Fetească Regală 2009, Halewood

  1. Chiar e bun vinul cu zahăr în exces?
    Cineva care se pricepe la vinuri si degustări mi-a spus că 12% și la vin dulce e maximul care se poate atinge cu zahărul din strugure.
    Vin sec cu 13% e foarte dubios…

  2. Ionuţ Ciobanu

    1.deci toate vinurile care au peste 12% alcool contin zahar adaugat?
    2.si deci ele nu sunt bune?

  3. Zaharul din strugure depinde de an, recolta, vie, pozitionare etc..etc…deci nu exista maxime si minime..doar stiluri de vinficare, adaosuri si etc…
    si oricum la preturile de hypermarket de pe la noi nu cred ca exista vreun producator sa foloseasca doar strugure…am putea vorbi de mai mult sau mai putin strugure…:)

  4. Anonymous

    total de acord, Dan!

  5. 1. Așa zice, mai ales dacă e vin sec.
    2. Bun/ne-bun e relativ la fiecare băutor.

    Și mă gândesc eu, dacă pui arome în vin, mai e vin?.

  6. Ionuţ Ciobanu

    1. se poate, dar eu nu sunt foarte convins.
    2. de acord
    vin 100 % clar nu mai e.

  7. Bogdan Bocse

    @ bdaniel7:
    1. vinurile seci (cu rest de zahar sub 4 g/l) sunt vinuri a caror fermentatie alcoolica a decurs complet: zaharul din must acumulat in mod natural de struguri a fermentat in proportie de 100% si s-a transformat in alcool. 17g zahar = 1 grad alcool. mustul din strugurii culesi la maturitate depilna (sau cmd – cum e indicat pe eticheta sticlei de vin) are o concentratie de 220-240 g zahar … daca acest must fermenteaza complet se poate ajunge si la 14% alcool; daca se opreste fermentatia rezulta mai putin alcool si mai mult zahar rezidual (sau rest de zahar). in concluzie din acelasi must pot rezulta vinuri dulci (cu rest de zahar >50g) cu mai putin alcool sau vinuri seci (fara rest de zahar, sau cu f. putin) cu mai mult alcool.
    adaosul de zahar in fermentatia vinului e interzis pentru vinurile superioare din Romania.

    2. in vin nu se pun arome. ceea ce simtim cand mirosim vinul sunt aromele primare ale strgurelui (extrase din pielita prin macerare) si aromele secundare ale drojdiei de fermentatie. alte arome (tertiare) sunt cele provenite de la lemnul in care a fost maturat vinul.

    personal nu sunt un mare amator de vinuri dulci, dar am intalnit cateva care m-au impresionat intr-un mod placut.

  8. Bogdan Bocse

    Dane, da-mi voie sa te corectez,
    pentru fiecare stadiu de culegere al strugurilor cmd, ct, cib exista limite ale zaharului din must. de exemplu pentru CIB:

    Extras din “NORME METODOLOGICE de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002”:
    “c) DOC- CIB, vinuri cu de numire de origine controlata din struguri culesi la înnobilarea boabelor, al caror conţinut în zaharuri este de minim 240 g/L, cu atac de “putregai nobil” sau culeşi la stafidirea boabelor. ”

    despre adaosuri s-a mai discutat la un moment la George pe blog, unul dintre cele mai “tari” e de ex. albusul de ou ce se foloseste la limpezirea vinurilor rosii…

  9. A corect…daca culegem via in stagii diferite putem scoate dintr-o recolta din acelasi an si aceeasi vie cateva tipuri de vin in functie de alcool si zahar…Stiu ca de obicei nemtii au “boala” asta sa culeaga “in etape” recoltele si sa scoata unspe feluri de vin de la un Trocken cu pana in 9 g zahar pana la un Trockenbeerenauslese (cand anii permit) care poate avea si peste 200 g zahar.
    Mi se pare ca George vorbea de curand de un vin si producator cu “n” feluri de vin din aceeasi recolta..Hain parca. Iar ne intoarcem la Blogmeet-ul de la Iasi..:)
    Oricum eu ma refeream la producatorii de la noi care isi culeg majoritatea viile in “single harvest” cum cred ca a fost si cazul vinului de fata…
    Iar cu aromele din vin e o intreaga discutie..o sa scriu un post ca ne lungim aici…cel putin partea cu baricarea poate fi fentata foarte usor…

  10. Bogdan Bocse

    Dan.
    Nu e vorba de sigle harvest sau de vie culeasa in faze diferite. E vorba de strugurii in acelasi moment de pe aceeasi parcela si din care poti scoate mai multe vinuri cu grade alcoolice si gramaj de zahar diferit, pentru ca fermenteaza in tancuri separate.

  11. Si asta e corect..:)Deja ma gandeam la chestii prea complexe..:)

  12. Ionuţ Ciobanu

    multumesc Bogdan,
    sper ca acum bdaniel7 e multumit cu aceste informatii

  13. Cred ca l-am invatat minte sa mai posteze data viitoare chestii auzite de la “cineva care se pricepe”..:))
    Oricum, asta e interesant ca vine omul cu o Feteasca Regala “triviala” (reserve, insa) si se ajunge la discutii despre chimie, clasificari,modalitati de vinificare permise…etc.
    Mie personal imi place ca oamenii sunt deschisi la discutii in domeniul asta..cred ca e ceva legat si de vin…
    Altfel, stiu eu niste forumuri si bloguri mai tehnice unde comentariul era trecut automat la “Spam” si era trimis automat la carte… asta daca nu isi lua “Ban”..:))

  14. Ionuţ Ciobanu

    nu mi-a trecut prin cap sa il spamez,doar ca desi era clar ca nu avea dreptate, nu am deloc timp sa scriu raspunsuri lungi. prefer sa provoc, cand pot, unele

  15. Glumeam..:)) Ar fi fost culmea…oricum nu e blog didactic si orice opinie e binevenita si vorba ta, genereaza discutii…
    Eu cu raspunsurile lungi si de fapt si cu posturile pe blog, sunt la extreme: cand nu am timp nu scriu deloc, cand am timp ma lungesc la maxim (defect profesional)..:)

  16. Ionuţ Ciobanu

    am o abordare mai echilibrata, am mereu cateva note de rezerva, pregatite. si apoi, incerc sa fiu scurt si cat pot de clar.

  17. Bogdan, partial ai dreptate la faza culesului de struguri in acelasi moment, dar care fermenteaza in tancuri separate (vorbim aici de nemti).
    Nu poti obtine din aceeiasi recolta un Kabinett dulce si unul sec, la fel si cazul unui Beerenauslese, care in nici un caz nu poate fi sec.
    In schimb cu un Auslese poti jongla, scotand un sec, un demisec sau poate ramane dulce.
    De asta si legislatia germana a fixat aceasta clasificare pentru vinurile cu “Pradikat”.
    Adaosul de zahar sau saptalizarea e permisa si la ei, dar pentru vinurile de masa (Tafelwein), cele de “tara”(Landwein) si cele cu indicatie “geografica” (QbA).
    Tot dupa legislatia lor, vinurile produse de Cotnari s.a. ar trebui sa poarte pe eticheta inscriptia de Tafelwein ( nu de CIB) si sa fie ambalate la recipiente de 5 l. 🙂

  18. Bogdan Bocse

    Draga Florin, eu nu vorbeam de nemti. Am prezentat o situatie cu caracter general.

  19. 🙂 In mod natural si normal situatia e valabila cam pentru majoritatea strugurilor destinati vinificarii.
    Dar (si din pacate) astazi, procesul de transformare a mustului in vin este influentat de factori “supranaturali” si de politici de marketing anormale, sa nu spun nesimtite.
    Cred ca ar fi fost mai interesant sa fim martori la nunta din Caana Galilei, decat la etapele obtinerii unui vin alb in zilele noastre. 😉

  20. Sau daca am fi vizionat filmul Secretul lui Bachus..:)) care am inteles ca se bazeaza pe un fapt real.. Macar pe atunci falsificatorii erau pusi la zid…

  21. va rog sa-mi rasp si mie am cumparat struguri de feteasca regala de la focsani si nu se opreste vinul din fermentatie ce trebuie sa fac?

  22. Ionuţ Ciobanu

    salut!
    poate va e util ce scrie aici http://www.referatele.com/referate/noi/diverse/fermentatia-si-macer817631722.php
    din pacate, cu sfaturi practice nu va pot ajuta, neavand experienta

Leave a Reply

Your email address will not be published.