Merlot Rapsod 2008, Crama Rotenberg

Am băut de multe ori pe parcursul anului 2010 acest vin. M-a intrigat o singură dată când mi s-a părut în evidentă cădere de formă, având în el ceva dospit. A avut parte de nenumărate recenzii favorabile, știam multe despre el. Ce m-a determinat să îl încerc iar? În primul rând faptul că băusem foarte multe dintre vinurile roșii din Mega Image-ul de lângă mine și evident faptul că de puțină vreme Crama Rotenberg vinde și prin acest supermarket. Mi-am zic că nu ar strica o reîntâlnire.

De cum l –am pus în pahar m-a pus în gardă mirosul înțepător de alcool pe care vinul îl degaja. Gustul a continuat previzibil cu note de vișină putrezită, alcoolul mult ieșit din corp care lasă o impresie de distilat, consfințind prima mea dezamăgire marca Rotenberg. E drept că se mai pot distinge note de cacao și cafea dar totul e năruit de gustul de distilat și de mirosul înțepător. Nu am regretat banii cât regret faptul că trebuie să pun Rotenberg-gamele de entry level- pe lista vinurilor nesigure din perspectiva achiziționării din hypermarket-uri. Asta în cazul în care vinul s-a oxidat/maderizat după plecarea de la Cramă, asa cum se întâmplă frecvent.

35 Responses to Merlot Rapsod 2008, Crama Rotenberg

  1. George Mitea

    Marturisesc ca si mie mi s-a intamplat o data. Plus ca mi-a mai spus cineva ca a baut ceva asemanator. Si asta demult, aproape de lansare. Dar eu am baut si doua feluri de Menestrel 2007.

  2. Nu esti primul care reclama problema asta..eu din fericire am nimerit o sticla (inca) OK. Probabil se intampla si din cauza faptului ca vinul este nefiltrat si mai putin stabilizat. E ca la chinezi cu trenurile de mare viteza: au reusit sa le duca la 350km/ora, dar mai apar uneori niste accidente…deci mai au pina sa stapaneasca tehnologia, da sun pe drumul cel bun…:))

  3. Ionuţ Ciobanu

    sper ca ambele feluri de Menestrel 2007 erau bune. eu as vrea sa beau un singur fel de rapsod, cel bun

  4. Ionuţ Ciobanu

    nu cred ca e drumul cel bun. daca e mai putin stabilizat din cauza filtrarii, si se degradeaza in timp, poti sugera un termen limita de consum. daca se degradeaza imediat( vezi comentariul lui George) atunci nefiltrarea nu e o solutie optima

  5. Inseamna ca am avut noroc: Rapsod-ul pe care l-am baut (si despre care am scris) n-a avut problema cu alcoolul iesit din corp. Mie imi place sa beau vinurile usor racite, chiar si cele rosii, si asta mascheaza putin alcoolul si eventualul miros etilic.
    Cu Rapsod-ul Rose am avut o experienta mai putin placuta, incepuse sa aiba gust oxidativ.
    Oricum, Rotenberg anunta lansari de vinuri mari la toamna, care sper ca vor performa mai bine.

  6. Ionuţ Ciobanu

    poate noile vinuri vor performa mai bine dar problema ramane atata timp cat la raft ai vinuri nesigure.

  7. Stiu ca vinurile lor sunt facute de Liviu Grigorica (cel putin Menstrel si Notorius sigur). Eu cu Menestrel nu am avut variatii de calitate (la vreo 3 sticle diferite sa zic). Se pare ca pe gama de entry-level sunt ceva probleme..

  8. burebista

    salut eu nu am multa experienta nici multe cunostinte ca specialistii . dar am incercat 3 sticle de rapsod si nu au fost toate la fel.prima mi a placut era exact asa cum era descris pe vinul.ro . a doua cu un gust amarui am baut o cu cola . a treia era dezastru gust intepator de alcool si oarecum spre otet . dupa vreo trei zile de stat in frigider si a mai revenit dar tot cu cola am baut o . pacat , ca la prima sticla m am bucurat de aparitia lui

  9. burebista

    totusi o sa mai incerc o data dar nu din recolta anului 2008 . astept sa apara cel din 2009 .oricum daca va uitati pe eticheta spate ( aia mica ) scrie lot 20.02.2010 .daca aceea e data imbutelierii inseamna ca a stat in sticla 18 luni timp in care daca nu e depozitat corespunzator cred ca se poate degrada . inca o data pacat .

  10. Ionuţ Ciobanu

    Liviu Grigorica e un nume important fara indoiala si ca urmare e de asteptat sa-si lasa amprenta pozitiva. dar el nu poate contamina pozitiv toata productia unui producator. sau poate?

  11. Ionuţ Ciobanu

    si eu il astept pe cel din 2009.
    asa e, scria si pe sticla asta tot 20.02.2010. dar eu l-am cumparat din mega image, unde e de cel mult 2 luni( dar cred ca mai putin). unde a stat pana acum?in alt magazin sau la producator?

  12. Parerea mea despre producator vinului de mai sus este ca inca experimenteaza si nu are o abordare standard, industriala: gata facem vinul asa si asa o sa fie tot. Rezultatele experimentelor pot fi fericite sau nefericite..oricum o directie buna pentru anii urmatori este cautarea unei constante a produsului repspectiv la raft. cjiar in detrimentul originalitatilor de genul vin nefilttart, drojdii exotice, etc. De fapt cam asta este singurul neajuns pe care lumea il tot aduce in discutie, mai ales in cazul Rapsod-ului.
    Despre gamele superioare nu am auzit insa sa aiba astfel de probleme, dar e posibil ca acest fapt sa se datoreze si intensitatii mult mai scazute a consumului la raft fata de Rapsod-uri.

  13. Ionuţ Ciobanu

    orice producator poate experimenta cat doreste in crama lui. dar as prefera experimente minime cu vinurile de la raft. vreau sa dau banii pe un vin cat se poate de sigur.

  14. Ai dreptate si oricum sistemul de distributie si manipulare a vinului in Romania lasa putin loc de experimente producatorilor…daca vinul nu pleaca bine stabilizat de la crama, clar va ajunge cu defecte in magazin.
    Citeam pe un blog de afara ca in timpul transportul, in distributia din Franta sau Italia de exemplu, sunt frecvente tempereturi de peste 40 de grade…la noi cred ca 40 sunt permanent vara in depozit la unele hypermarket-uri..:)
    Cred ca o sa ajungem sa ne intrebam pe buna dreptate de ce vinul are gust mai bun iarna de cat vara…:))

  15. cred ca producatorul ar putea incerca sa scoata si un lot de vin filtrat asa ca sa vada daca nu cumva iese mai bun decit cel nefiltrat.nu cred ca s ar pierde prea mult din originalitatea lui .oricum acest merlot are ceva aparte fata de restul .sau sa faca si filtrat si nefiltrat si sa vada daca cel filtrat nu e cumva mai sigur ca sa zic asa decit cel nefiltrat .

  16. da , iarna toate vinurile sunt parca mai bune

  17. Ionuţ Ciobanu

    abia astept iarna 🙂

  18. Referitor la servirea vinurilor rosii putin mai racite, si io sunt adeptul metodei. Mai mascheaza din alcool, dar stiti cum se spune: daca pacalesti problema, nu inseamna ca ea nu exista :))

  19. Ionuţ Ciobanu

    de fapt ea ne pacaleste pe noi 🙂

  20. normal; de fapt, ne pacalim unii pe altii 😀

  21. Si de-ar fi singurul domeniu in care se intampla asa..:)))

  22. burebista

    pentru Dan provin.ro : ai incercat cumva si menestrel ? ma gindesc la faptul ca fiind o gama superioara ca pret poate e mai bun .pentru ca nu am mai avut curaj sa mai iau rapsod am zis sa incerc unul strain un malbec din argentina :santa lucia se numeste .e mai scump dar e un vin mai degraba popular gen sec de murfatlar rosu si costa 22 de lei sticla asa ca mai bine m am gindit la menestrel dar de data asta nu vreau sa iau unul care sa fie defect .oare asta e mai sigur ? incep sa cred ca vinurile romanesti sint mai bune decit cele straine la acelasi pret.

  23. Menestrel am baut in doua ocazii diferitre si a fost ok.Nici nu am auzit plangeri ca nu ar fi “consistent” .Sigur insa nu poti fi niciodata..:)
    Iar la vinuri straine nu e intotdeauna asa…de ex Sauvignon Blanc as lua in 90% din cazuri ceva de Chile (Misiones de regno de ex.) decat ceva de la noi. De fapt de Misiones de Regno am gustat ceva foarte ok si la Goodwine asta primavara..parca era un Carmenere…un raport pret/caltiate bun..
    Acum depinde si ce gusturi ai…:) daca iti plac “fructele” sau eleganta si echilibrul..:) Si mai ales ce buget!

  24. burebista

    eu am baut un vin din Chile , EL EMPERADOR . e un cabernet sauvignon – carmenere destul de bine realizat . am desfacut sticla l am degustat si l am bagat iar la frigider .a doua zi era la fel si a treia si a patra zi cind am baut ce a mai ramas gustul era acelasi. am facut asa ca sa vad daca isi schimba cumva gustul .nimic . gustul a ramas acelasi .oare cum or reusi asta ?si era un vin din 2009 , adica daca nu ma insel eu , primavara la noi in europa , deci vechi de 2 ani si ceva din care poate vreo citeva luni a stat in raft, ca era cam prafuita sticla .ca sa zic asa un vin de cursa lunga pentru nunti botezuri si altele .doar pretul era cam mare ,
    dupa parerea mea face cam 15 lei sticla si el costa vreo 20. dar avind in vedere transportul si comisionul importatorului asta e pretul .in legatura cu bugetul cam 18 pina la 25 de lei sticla deocamdata . adica nu vreau sa dau 30 de lei pe un vin si sa fie degradat de transport si depozitare necorespunzatoare . dupa cite am vazut eu producatorii romani se cam arunca la pret , adica multe vinuri costa mai mult decat fac .iar eu le cumpar de la cora , care nu prea face promotii sau reduceri semnificative de pret , ci le tine in raft cu lunile . am gasit sticle cu praf de ziceai ca sunt puse la invechit .si uite asa pierdem toti si cumparatorii care cumpara vin “obosit ” si producatorii care isi sifoneaza blazonul si pana la urma si comerciantul care tine marfa prea mult in raft .pentru ca pana la urma el poate ramane cu marfa chiar daca face reduceri de pret .daca iei la oferta un vin stricat a doua oara nu mai iei .eu am patit o si gata m am lecuit de reduceri la cora . poate la alte hipermaeketuri sa mai incerc . acum ultima data cind am cumparat de la cora aveau la oferta un vin cabernet-syrah J. P. Chenet :3 sticle la pret de doua .dar e posibil sa fie de anul trecut in raft si cum era necunoscut pentru mine am trecut pe langa si gata .cam asta e .

  25. burebista

    in fine , a venit si ocazia sa beau merlot Menestrel 2008. e bun , evident mai bun ca merlot Rapsod 2008 . se vede ca a stat la butoi .oricum a fost imbuteliat pe 7.03.2011 , asa ca nu a stat mult in sticla .oricum m – am bucurat ca nu m-am facut de ras in fata musafirilor. iar musafirii s – au bucurat ca au baut un vin asa bun . totusi , o sa fiu carcotas , si o sa – i transmit domnului rotenberg ca la 30 de lei sticla nu e chiar un chilipir .e pretul corect .chilipir a fost la pretul de 20 de lei cu cat l- am cumparat eu de la cora la promotie . mi -am facut curaj si am luat desi promotiile sant uneori riscante .in rest totul a fost in regula . pentru acest vin , felicitari .

  26. burebista

    poveste despre vinul spaniol .una dintre ele .vis -a-vis de vinurile romanesti . nu stiu pe ce forum sa o postez asa ca o fac aici .intr – o zi am primit cadou o sticla de vin spaniol MONASTERIO DE PIEDRA .este un vin rosu , sec , un cupaj cred eu .de ce e interesant ?.iata de ce : astazi l – am baut .
    am descoperit un vin care nu cred ca are egal in romania , la pretul de 8 euro . era un vin sec proaspat , catifelat si fin , cu alcoolul (13 % ) perfect integrat , cu buchet extraordinar .nu stiu sa -l descriu pentru ca nu sunt degustator profesionist .dar este extraordinar . totusi , minunea acum vine : persoana care mi-a daruit vinul spune ca de fapt era un ambalaj cu trei sticle de vin , care costau toate 8 euro .am ramas masca , pentru ca eu traiam cu impresia ca 8 euro era doar o sticla . ma gandeam ca la 8 euro , daca ar exista in romania l – as cumpara fara sa clipesc , macar de sarbatori . am primit azi cadou si unul romanesc de vreo 15 lei sticla . parca era motorina (asa ii spun betivii vinului produs in casa , in romania ).asadar , domnilor producatori din ROMANIA : duceti – va si luati lectii din occident despre cum se fac vinurile bune si ieftine .acest vin a fost cumparat in timpul unei vizite in zona turistica unde e produs vinul .dupa chestia asta cred ca multa vreme nu o sa mai cumpar vinuri romanesti .nu vreau sa fiu rau cu producatorii romani , dar asta este situatia . cine stie cate vinuri mai bune decat cele romanesti ,dar cu acelasi pret , or mai exista in Spania ,Franta , sau in alte tari europene .ca sa nu mai vorbim de cele din Lumea Noua .si daca asta asa ieftin , e asa bun , oare cum o fi vinul spaniol mai scump ? acum sunt convins ca in romania si treaba cu vinul este de multe ori un blat , ca la unele meciuri de fotbal . pana acum doar credeam asta .vinurile romanesti , nu toate , sunt prea scumpe pentru calitatea lor , care nu e grozava . sfatul meu este sa incercati vinuri straine .si nu am interes in asta . am incercat intr – o zi la hipermarket sa conving o doamna sa ia un vin din chile , in loc de motorina pe care o alesese .nu am reusit . nici nu a vrut sa auda . ghinionul ei . sa fiti iubiti .

  27. burebista

    P.S. daca ajungeti prin spania , cumparati acest vin . cred ca imi veti da dreptate .

  28. burebista

    P.S. 2 : cu durere in suflet am scris asta , pentru ca sunt genul patriot , dar nu de parada .trebuia sa precizez asta .

  29. burebista

    inca un amanunt : inainte sa arunc sticla , m -am uitat mai bine la ea . cred ca este nefiltrat , ca merlotul de la crama rotenberg ,pentru ca avea depuneri pe fund , ceea ce nu am vazut la alte vinuri , si nu cred ca au gresit producatorii , cred ca asa este el de felul lui . dar dupa un an de stat in sticla era perfect , deci asta nu l a afectat .stie d-l rotenberg ce face . totul este sa – i si iasa .dar el e la inceput . Monasterio de Piedra are date de atestare din anul 1195 d.h. , daca mi -aduc bine aminte .

  30. Ionuţ Ciobanu

    multumesc pentru comentarii si informatii. daca il gasesc pe undeva, il incerc

  31. burebista

    ca sa il nimeresti din prima , pe eticheta scrie : seleccion especial .eticheta e alba . 13 % alc. pentru ca erau 3 sticle in ambalaj . daca stii bine spaniola gasesti informatii despre el pe net , chiar si poze . din pacate eu nu ma prea descurc cu spaniola .se pare ca acolo e o zona turistica importanta .au si un muzeu al vinului .in fine sper sa l gasesti pe undeva .

  32. burebista

    P.S. pana il gasesti , daca vrei un vin din struguri care cresc in zona cu clima mediteraneana ( ma rog , cata o mai fi , ca s -a cam dereglat clima pe TERRA ) poti sa incerci unul frantuzesc de la cora :MYTHIQUE de LANGUEDOC 2010 . e foarte posibil sa- l stii . costa 19.5 ron.e un cupaj de shiraz , grenache si carignan .sper ca am scris bine din memorie .numai la cora il gasesti , e un fel de produs cora .dar e interesant , zic eu .

  33. Nu trebuie generalizat totul. Personal am gustat vinuri frantuzesti si italiene de mi-a venit sa vomit, la fel ca multe romanesti. In romania s-a investit mult in vin…Recas de ex sunt super, Tohani au cateva vinuri bune, Lacrima lui Ovidiu de la Murfatlar are reviewuri excelente, iar cramele halewood sunt super. Se pare ca anul asta vom depasi portugalia la productie si in urmatorii 5 ani s-ar dori depasirea spaniei. Acum producem 7 mil hectolitrii si spania produce in jur de 10..Pana la urma tine si de gustul fiecaruia; un vin ce-mi place, altuia i se poate parea otet. Personal prefer vinurile romanesti in gama medie de pret, nu se compara cu cele straine, totul e sa stii sa cauti. Un vin cilian sau argentinian de 20 de lei nu ma incanta stiind ca a costat maxim 1 euro ptr ca transportul si taxele vamale plus profitul sunt ff mari. In romania inca se bea 65% vin alb, iar sauvingnonul blanc intern nu acopera cererea si de aceea importam din spania. Soiurile romanesti feteasca neagra se cer ff mult la export. As mai recomanda si babaeasca neagra pe cale de disparitie, parca doar Nicoresti mai produc. Pacat ca romanii consuma vin cam 27-30 litrii pe an si asta dat campaniilor agresive de bere si lipsei banilor…se spera sa se ajunga la un 37 in urmatorii 5 ani. Nu sunt luate in calcul consumul individual din vinul produs in gospodarie proprie de la tara. Un plus il dau firmelor murfatlar si tohani ce au deschis crame la parterul blocurlor si vreau sa va spun ca au vanzariu excelente; lumea chiar le spune ca “bina ati venit si la noi in cartier sa putem bea si noi niste vin”. Multi cumpara bag-in-box ce e ff convenabil si poti gasi la un pret bun si calitate. Gustul vinului de la noi tine si de clima si de sol etc… tot timpul tendinta este sa-ti placa din alta parte ptr ca de alk tau te-ai saturat. Invers, multi straini le plac vinurile noastre. Legat de cele din Basarabia, doar negru de purcari mi-a placut…
    Sunt consumator zilnic de 2-3 pahare, nu sunt firma sau licentiat in chimie alimentara sau viticultura, dar ma doare sufletul cand vad ca romanii beau de sting bere de se fac cat porcii…

  34. burebista

    da , la noi bautul berii la pet a devenit un sport national . eu nu beau alta bautura alcoolica decat vin si prefer sa fie rosu sec
    . nu suport mirosul de distilat ( alcool etilic ) din malt atunci cand apropii paharul de bere de nas .asa ca nu beau bere . si am incercat si cu bere speciala adusa din belgia sau franta , degeaba . asa ca am am renuntat la bere
    . iar in ceea ce priveste bauturile spirtoase , ca sa le zic asa : vodca , tzuica , palinca , wiskey etc . , pe acestea nu le beau pentru ca nu vreau sa – mi ard papilele gustative cu cine stie ce licoare care sa mi dea dureri de cap . daca nu o fac eu ( tzuica sau palinca ) nu o beau .iar acestea distilate din fructe sunt singurele din care beam . ma rog gusturile nu se discuta , dar cam asta e .in ceea ce priveste vinul , atunci cand nu am mai avut din productie proprie , m – am intors la zestrea murfatlar , din care beam la restaurant inainte de decembrie 1989 . in 2010 in timpul campionatului mondial de fotbal , cosmin zidurean mi – a aprins curiozitatea si am inceput eu propriile degustari , la mine acasa .pentru ca nu am incredere in degustari ( una e mostra la degustari si alta cumpar eu din hypermarket ) am cumparat din cora multe sticle incercand sa acopar cat mai multi producatori . concluzia mea , care nu sunt specialist , nici macar vreun degustator priceput , a fost ca multe vinuri romanesti nu sunt vinuri ci doar scrie pe sticla ca in ea se afla vin . recas e aproape de normalitate , cramele halewood la fel , desi nu mi place merlotul lor special reserve .tohani reprezinta pentru mine o dezamagire .crama oprisor este cred pe primele trei locuri . totusi ,vinul romanesc nu e chiar asa grozav precum l- a caracterizat cosmin zidurean , ma refer ca ansamblu . sunt si vinuri bune dar scumpe . efectul pe care l – a avut cautarea asta a mea este ca nu – mi mai plac vinurile decat daca sunt seci , sau cu mici exceptii demiseci . gata cu demidulce de la murfatlar .gata cu cabernet sauvignon beciul domnesc sec dar dulceag . si mai sunt multe vinuri care m au dezamagit : sahateni , de exemplu . sau unele de la vinarte . si altele dar am si cateva care imi plac . totusi mai completez si cu vinuri din chile , argentina ,spania sau franta paleta de vinuri pe care le beau cu placere . totusi concluzia e ca industria vinului din romania mai are de munca .daca am fi nemti cred ca am avea cele mai bune vinuri din lume la ce pamant avem .eu am avut la tara vie , nu nobila , ci struguri hibrizi pe un teren rosiatic in varful unui deal .productia de acolo privea de sus multe vinuri imbuteliate la 0.75 care se vand la hypermarket .erau ani cand vinul iesea licoros , din care cauza cineva nu a vrut sa cumpere pentru ca nu stia ce inseamna vin licoros . asa ca poate producatorii romani vor intelege ca un cumparator , daca ia teapa cu un vin , a doua oara nu il mai cumpara , asa cum am patit eu cu merlotul rapsod . si daca tot veni vorba de crama rotenberg , m – as bucura sa constat in viitor ca schimba dopurile actuale cu unele mai bune .pentru ca eu cred ca si dopul strica merlotul rapsod . ba eu am avut ghinion sa gasesc de sarbatori si un menestrel cu defect de dop , era murdar dopul si pe dinafara , iar sticla statuse culcata orizontal la carrefour la orhideelor . noroc ca a stat asa culcata si nu s- a depreciat prea tare pentru ca a stat dopul umflat de vin . e , cam asta e pentru astazi . sa auzim de bine si despre noi cei ce ne exprimam aici parerile dar si despre vinurile romanesti .

  35. burebista

    intrebare de 100 de puncte : poate sa – mi recomande cineva un merlot la 4-5 euro sticla , romanesc , si sa nu – mi explodeze alcoolul in gura cand il beau ? rectific , poate sa fie si din import ( am vazut undeva un merlot el emperador , dar nu l – am luat din pacate ) .tocmai am avut o dezamagire cu un castle rock de la recas -merlot/feteasca neagra din 2010 , dar care dupa cum am interpretat eu numarul lotului de pe eticheta era imbuteliat la sfarsitul lui 2011 . era lot 11322 , si mai scria ca a stat si in butoi o perioada .si cred ca e mai mult merlot decat feteasca neagra . nu pot sa – mi dau seama prea bine : ori nu e merlotul in general pe placul meu , ori nu am ales ce trebuie . am mai avut experiente neplacute cu merlotul . singurul care nu avea hiba asta era merlot livia , dar parea cam subtirel .oricum , mie mi se pare mai interesant cabernetul sauvignon , chiar si ala de recas care e mai aspru , gama castel huniade , cu 14.5 % alcool era mai catifelat decat merlot/feteasca neagra gama care era similara , adica gama castle rock . dar vad peste tot pe net ca lumea apreciaza merlotul , si , sincer , imi starneste curiozitatea . sau trebuie sa mai scot niste bani din buzunar si sa iau unul de 30 -40 de lei . va multumesc anticipat .

Leave a Reply

Your email address will not be published.