Navigând după terroir: Domeniile Dealu Mare Urlați (1)

Vom continua seria prezentărilor cramelor cu Domeniile Dealu Mare Urlati, o societate înființată în 2006 și relansată de Rareș Marinescu în 2010. Vor fi două episoade dedicate acestei Crame, cel de astăzi se concentrează pe aspecte legate de climă, sol și caracteristicile tehnice ale vinurilor. Al doilea episod se va concentra pe modul cum au fost făcute cele doua vinuri premium al Cramei-Feteasca Neagră Paganus și cupajul Incantation. Toate informațiile folosite sunt furnizate de Rareș Marinescu, eu facând o muncă de editare.

Sol
În zona Dealu Mare Urlați sunt predominante următoarele tipuri de sol: brune-roşcate, coluvisolurile, solurile antropice, brune eu-mezobazice şi vertisolurile. Sunt soluri formate pe depozite litologice cu textură mijlocie şi mai ales fină: depozite loessoide, marne helvetiene şi sarmaţiene cu predominanţă argiloasă (montmorillonit, illit), argile levantine (montmorillonitice), depozite deluvio-coluviale şi depozite aluviale.
Sub raportul texturii în zonă se remarcă o oarecare variaţie, cea mai mare parte a solurilor având o textură grea (luto-argiloasă şi argilo-lutoasă). Argila (< 0,002 mm) prezintă conţinuturi cuprinse între 46.8-56.9% la solurile brun-roşcate; între 25.8-56.5% la coluvisoluri; între 16.5-60.7% la solurile antropice; între 46.3-51.3% la brune-eumezobazice şi între 47.2-61.3% la vertisoluri.

Clima

Iernile sunt scurte cu medie de temperatură de -2.1 gr C, toamna este lungă, iar valoarea maximă a temperaturilor este intregistrată vara în lunile Iulie – August, cu o medie de temperatură de 22.5 gr C.
Numărul zilelor din an cu temperaturi medii de peste 10,5 gr C este de 200 – 240 iar numărul orelor de insolaţie însumează în medie 2371 ore/an asigurând o coacere normală a strugurilor şi a lemnului coardelor.
Datele pluviometrice arată cantitati medii anuale de precipitaţii cuprinse 510-590 mm, cu mari variaţii ale acestora de la un an la altul. Cantităţile de precipitaţii căzute în perioada aprilie-septembrie variază între 307-360 mm.
Expunere solară
Cele 120 de hectare ale companiei sunt distribuite astfel: 80 în arealul Urlați și 40 în Ceptura, beneficiază de o expunere perfect sudică, pe pante cu înclinație domoală, ceea ce înseamna că viile beneficiază de un plus de temperatură și insolație.
În plus, viile Domeniilor beneficiază de un curent natural de aer ascendent la nivelul plantațiilor, curent care este cald iarna și răcoros pe parcursul verii.

Cateva din efectele acestor caracteristici asupra strugurilor și vinurilor produse de Domeniile Dealu Mare Urlați sunt:

Potențial alcoolic este crescut, fiind practic imposibil să rezulte vinuri sub 12,5%, nivelul maxim atins a fost de 14,7% la Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon. Nivelul maxim de aciditate totală a fost atins la Cabernet Sauvignon, 5.74 gr/litru.

Conținutul de extract sec nereducator este între 25-36 g/l la Merlot șă 26-28 g/l la soiul Cabernet Sauvignon. Acest nivel face ca toate vinurile să poată fi încadrate în categoria DOC – CT (peste nivelul DOC – CMD). În plus acest extract sec foarte bun aduce un echilibru crescut vinului cu un conținut de alcool ridicat făcând ca aciditatea să fie nederanjantă.

Intensitatea coloranței
Valori mari s-au înregistrat la soiul Merlot, de 8.144, care a prezentat o culoare cu nuanţe albăstrui, care indică nivelul calitativ al acestui vin. Cele mai mari valori s-au înregistrat la Cabernet Sauvignon, soi cu o intensitate colorantă de 9.249.

5 Responses to Navigând după terroir: Domeniile Dealu Mare Urlați (1)

  1. George Mitea

    Excelenta treaba! Bravos. Sunt lucruri bine de stiut!
    In cititor fidel:)

  2. multumesc George.

  3. Foarte frumos, si de-abia astept si “episodul” urmator.

  4. multumesc. maine voi posta partea a doua

  5. I truly enjoy looking at on this web site , it contains superb blog posts. Heavierthanair flying machines are impossible. by Lord Kelvin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.