Navigând după terroir: S.E.R.V.E (1)

Despre SERVE se știe că este una dintre primele(dacă nu prima) companii private din domeniul viticol din România. Istoricul acestei Crame precum și alte informații utile le puteți pe elegantul site al celor de la SERVE.
Vom începe cu prezentarea unor borne din activitatea Cramei și apoi vom continua cu elementele de terroir în două postări, câte una pentru fiecare dintre cele două podgorii: Ceptura și Cogeleac. Informațiile sunt furnizate de domnii Rotărescu și Săvulescu, cărora le mulțumesc.
În 1994 SERVE a lansat pe piață prima gamă de vinuri a unei companii private din România respectiv gama Vinul Cavalerului; în 1996 fost lansat primul roze sec din România în gama Vinul Cavalerului; 2001 fost anul lansării primul Cuvee din România – respectiv Cuvee Charlotte an de recolta 1999; în 2005 la solicitarea restaurantelor de a avea în meniuri vinuri care nu se găsesc în mod uzual în rețele a fost lansată gama Terra Romana – special pentru HORECA.

Podgoria Ceptura

Din punctul nostru de vedere a discuta de terroir înseamnă a discuta despre totalitatea factorilor care contribuie la obținerea calității unui strugure și apoi a unui vin, incluzând aici și factorul uman.
Vom detalia acești factori și vom începe cu condițiile pedo-climatice.
S.E.R.V.E. deține două podgorii: una în Dealu Mare și una în Babadag. Ne vom referi pe rând la fiecare.
În Dealu Mare, mai exact în Ceptura-care este situată chiar în mijlocul podgoriei- avem acum 56 ha plantate, din total 100 ha pe care le deținem. Ca soiuri avem/cultivăm Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot noir, Merlot, Fetească Neagră ,Cabernet Sauvignon.
Cu excepția a 5 ha cu Fetească Neagră, viile sunt în mare parte plantate de noi începând cu 1999. Pentru că nu sunt toate în aceeași zonă, nu se poate vorbi unitar de ele. Am acordat mare atenție calității plantelor, de aceea le-am produs noi, cu ochi importați în cazul soiurilor internaționale (clone verificate de noi ) sau recoltați din plantații atent urmărite în cazul soiurilor locale, altoiți pe portaltoiul so4 care în condițiile de aici dă rezultate foarte bune.
În principiu, terenurile pe care noi am plantat în Dealu Mare, au soluri de tip brun roșcat cu incluziuni calcaroase, mai erodate în treimea superioară a versantului și uneori aluvionare în treimea inferioară. Pânza freatică este situată la peste 20 m adâncime. Aprovizionarea cu Fosfor și Potasiu este bună și foarte bună, cea cu Azot este deficitară pe unele parcele, dar foarte importantă este prezența calcarului și a fierului care sunt factori de calitate pentru soiuri ca Feteasca Neagră, Merlot sau Cabernet.
Altitudinea aici este de 110 m la baza versanților și ajunge până la 350m. Cu cât urcăm în altitudine pe versant, potențialul de calitate crește, rădăcinile unei vițe mature ajung și la 18 metri adâncime aici (fapt observat în cazul unei alunecări de teren),deci volumul de sol explorat este mare.
În Dealu Mare avem plantate și soiuri albe, însă pentru acestea am ales terenurile cu expoziție nord –estică sau nord-vestică, pentru a feri strugurii de soarele din august sau terenuri de la baza versantului, unde avem mai multă apă .

Sistemul de susținere și tăierile s-au adaptat pentru a asigura aerisirea strugurilor și pentru a avea probleme mai mici cu bolile. Asta a facut ca în 2010-un an special-să obținem Sauvignon Blanc cu o aciditate mai bună cu 1 gr/litru decât un alt Sauvignon Blanc identic (clonă,vârstă, întreținere), cultivat în plin soare.
La fel pentru Pinot Noir- un soi care suportă greu căldurile din august, am ales terenuri cu expoziție estică sau terenuri la o altitudine mai mare.
Pentru Feteasca Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon s-au preferat parcele în plin soare, în partea superioară a versantului.
Un alt aspect deloc de neglijat este că noi am plantat mai mult de jumatate din suprafață pe teren terasat, ceea ce mărește costurile de exploatare dar garantează o calitate superioară datorită expunerii mai bune, a aerisirii dar și explorării de către viță a unui volum de sol mai mare (solul fiind mai sărac).
În zonă, temperaturile minime din iarnă, pot coborî uneori sub – 18 grade Celsius ceea ce poate creea probleme la vița cultivată la baza pantei, asa cum s-a întâmplat în 2010. Noi nu am avut probleme importante pentru că avem plantațiile mai sus și nu au suferit.
Dotările mecanice pe care le avem precum și echipa ne permit să controlăm la maxim tot ce se poate controla în vie cu scopul obținerii de maxim de calitate.

Echipa pe care am format-o în timp și pe care am reușit să o păstrăm este formată din oameni competenți, cu experiență și pasiune și reușesc să acopere volumul de lucrări de la tăierea în uscat, la recoltat. În felul acesta avem asigurată calitatea lucrărilor și în final a strugurilor. Recoltarea se face manual, în cutii de 250 kg sau de 13 kg și strugurii ajung în cramă în maxim 2 ore unde sunt prelucrați sau stocați pentru un timp scurt în containere frigorifice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.