Navigând după terroir: S.E.R.V.E (2)

Podgoria Cogealac

Cealaltă locație de unde recoltăm struguri, se află în Dobrogea, la 40 de km din Ovidiu spre Tulcea, în localitatea Cogealac. Aici avem o suprafață compactă de 56 de ha, cu Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră. Prima plantație a fost făcută în 2003.
Este o zonă diferită de Dealu Mare și e normal, ținând cont că în această zonă avem influențe de la Marea Neagră și lacul Sinoe, distanța până la acesta fiind de 10 km. Plecarea în vegetație se face mai târziu cu 7-10 zile, iar peste vară, vântul și briza mării face mai suportabilă arșița pentru viță.

Altitudinea aici este de 40 m și vorbim de pante sub 5%. Solul este de tip cernoziom slab levigat, apa freatică este la adâncime mare. Vântul care suflă în mod regulat (zona începe să fie populată cu generatoare eoliene de energie) precum și o repartizare neuniformă a precipitațiilor, face ca aici să fie necesară uneori intervenția cu apă în vegetație. De aceea avem toată suprafața irigabilă.
Alimentarea solului cu substanțe nutritive este bună dar faptul ca nu este suficientă apă face ca plantele să se dezvolte greu. Dacă vom merge aici în iulie într-un an normal, vom vedea că nu este prea multă vegetație în afară de zonele irigate. Vița având sistemul radicular bine dezvoltat suportă mai ușor acest deficit, însă sunt ani când irigarea devine necesară.
Condițiile zonei sunt foarte favorabile pentru Sauvignon Blanc și Cabernet Sauvignon, soiuri ce au ponderea cea mai mare și care se exprimă cel mai bine. Producțiile pot urca uneori peste limitele dorite și de aceea e nevoie de o normare la pârgă.
Plantarea e făcută la distanțe de 2.2 m între rânduri cu orientare nord –sud, astfel vița este toată ziua în soare.
Culesul se face manual și aici, în cutii de 250 kg și este organizat ca să înceapă devreme –ora 6- astfel încât cel târziu la ora 11, camionul frigorific să plece spre Crama din Ceptura iar strugurii care ajung la o temperatură scăzută să fie prelucrați tot în ziua respectivă.
Nu cred că am reușit să cuprindem chiar toți factorii care pot influența calitatea strugurilor într-un an. Sunt multe situații care se ivesc și trebuie să fii atent și pregătit să le rezolvi. De asemenea, nici un an nu seamănă cu altul și deci nu e o rețetă strictă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.