Navigând după terroir: Viticola Corcova

Astăzi vom discuta despre Viticola Corcova, o cramă destul de nouă în peisajul viticol românesc. Informațiile sunt oferite de dl. Laurent Pfeffer, directorul tehnic al acestei Crame, căruia îi mulțumesc pentru amabilitate.
Compania Viticola Corcova a fost înființată în anul 2005, când mai rămăseseră doar 18 hectare dintre cele 470 de hectare de viță de vie pe care le-a deținut IAS-ul Corcova. Cramele, construite de prințul Anton Bibescu la începutul secolului al XX-lea, au fost refăcute în perioada 2008-2009.

Podgorii

Viile noastre sunt în comuna Corcova-Mehedinți, unde avem 40 ha în satul Jirov și 14 ha în satul Corcova.

La Jirov, plantația este pe o coastă cu expoziția sudică, rândurile sunt instalate perpendicular pe curbele de nivel, în așa fel încât strugurii să aibă soarele toată ziua.
Solul e unul brun, puțin acid.
Densitatea plantației este între 5555 și 6170 butuci / ha.
Aici sunt plantate :15 ha de Cabernet Sauvignon, pus în 2006 și 2007; 6 ha de Merlot plantat în 2006 și 2007; 4,5 ha de Syrah plantat în 2007; 2 ha de Fetească Neagră din 2009; 2 ha de Pinot Noir plantat în 2007; 9 ha de Chardonnay din 2006 și 2007 și 1.5 ha de Muscat Ottonel din 2007.
La Corcova, solul e un luvisol redoxic.
Avem : 7 ha de Syrah, plantat în 2010 – densitate 6170/h; 5 ha de Sauvignon din 2010- 5555 /ha; 2 ha de Fetească Neagră din 2010- 6170/ha.
La soiurile roșii, lăsăm iarba pe rând deoarece solul e destul de bogat și iarba face concurență la vie, producând struguri mai colorați, concentrați și mai puține boli în vie.
Nu mai folosim erbicid, pentru dezvoltarea ecosistemului vegetal și animal. De asemenea, de anul asta vom încerca să lăsăm în vie oii “dresate” de noi să mănânce doar iarba.

Vinul

Ideea este ca 80-90% dintr-un vin se face cu struguri. Restul e doar experiență și bucataria internă.
Deci, lucrăm cât mai mult în vie să culegem struguri foarte sănătoși și copți cum trebuie (echilibru acid/zahar, arome, culoare/taninuri pentru roșu). Pentru a reuși, trebuie să cunoști foarte bine terroir-ul tau și cum funcționează (solul, soiul, portaltoiul, climatul). Daca îl știi bine, te poți adapta și lucra în așa fel să obții strugurii doriți : iarba/deșerbat, tăiat, îngrășăminte-toate aceste elemente pot fi corect balansate.
Aici, via e plantata din 2005, eu lucrez din 2007, asta înseamnă că mai avem de învățat.
După ce am cules, eu încerc să intervin cât mai puțin, mai ales când e vorba de stabilizarea vinului.
De asemenea, încerc, mai ales la alb, să fac un vin cât mai “solid” să reziste la transport, la caldură, la timp, astfel încât aromele lui și culoarea să nu fie alterate. Pentru asta, fac un elevaj pe drojdie care crește rezistența vinului.
La rosu premium, pentru a avea un nas complex, facem un elevaj în butoaie la un an. După acest elevaj, este îmbuteliat dar păstrăm sticlele încă un an de zile la noi, pentru a evolua încet și în condiții bune.

2 Responses to Navigând după terroir: Viticola Corcova

  1. Ii propun dl. Laurent sa inlocuiasca oaia cu gasca; functioneaza si in alte parti ! si nu mai trebuie apelat nea’ Gabriel Cocu ( celebrul dresor), pt a “antrena” oile sa pasca rational. 🙂
    Un castig ar fi si ficatul de gasca … s-ar potrivi de minune cu vinurile de la Corcova, ambalate si dichisite mai ceva decat cadourile de pe evinoteca.
    Ce simpatice sunt povestioarele astea citite in tihna la un pahar de vin; in realitate, nu e deloc usor in vie; cu sau fara berbeci e de munca mai ceva decat la ocnele de sare ! 😉

  2. pai cine stie, poate te aude si scapa si nea Cocu de treaba 🙂 sau dreseaza si altceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.