Navigând după tipicitate: Merlot

Merlotul este de departe cel mai plantat soi de struguri în regiunea Bordeaux  şi este pe treapta a treia, în spatele soiurilor Carignan şi Grenache, ca varietate neagră dintre cele mai plantate în Franţa. Cu toate acestea, el are un rol principal într-o singură regiune, mai exact la nord de Bordeaux, în Gironde, unde este baza vinurilor de St Emilion şi Pomerol. La sud de Gironde,  Merlot-ul joacă de obicei un rol de sprijin în amestecul tipic dintre Medoc, Cabernet Sauvignon şi Cabernet Franc.Profilul aromatic al Merlot-ului este similar cu cel al Cabernet Sauvignon-ului, dar tinde să fie mai puţin astringent şi cu o aciditate mai scăzută, fiind deci mai bogat în arome de fructe şi ierburi.

Distincţia  între aroma de Cabernet Sauvignon şi cea de Merlot este posibilă deoarece strugurii de Merlot au patru ori nivelul de “caramel” mai pronunţat în aromă, conform unui studiu făcut de Kotseridis et. all (2000).

Există atât de multe arome găsite în vinurile  Merlot (şi în vinuri în general) de către degustători încât este foarte dificil de spus care sunt cele mai potrivite pentru a fi selectate ca fiind tipice. Totuşi, cele mai frecvente sunt, conform Winepros.

 Arome tipice:

–         fructe: coacăze, cireşe negre, prune;

–         florale: violetă, trandafir;

–         condiment: caramel, cuişoare, frunze de dafin,piper verde;

–         ierburi: ardei gras, măsline verzi.

Arome dobandite prin procesare:

–         stejar (moderat): vanilie, nucă de cocos, lemn dulce;

–         stejar ( puternic): stejar, fum, pâine prăjită;

–         învechire la sticlă: trufe, ciuperci, pamânt, cafea, piele, cedar, tutun.

Pentru o recenzie foarte bună în care se pot regăsi elemente de tipicitate ale Merlot-ului, citesc cu plăcere http://www.winereviewonline.com/MEM_on_Duckhorn_Merlot.cfm.

One Response to Navigând după tipicitate: Merlot

  1. Pingback: Blog despre vinuri | blog de râzi şi cu gura

Leave a Reply

Your email address will not be published.