Tipicitate şi preţ: scala Harkness

Am fost întotdeauna fascinat de punctajele acordate vinurilor.  De fapt, nu atât de punctajul final de genul 78 de puncte, 91 de puncte etc. cât de rigurozitatea pe care mi-am imaginat-o mereu în spatele acestor cronici. Apoi, cu timpul, citind multe recenzii, mi-am schimbat opinia şi nu am mai privit punctajul ca fiind neapărat produsul unor analize pur obiective. Toate ratingurile vinurilor sunt subiective. Desigur, nu toate în acelaşi grad.

Pentru scopul urmărit aici, nu cred că este necesară o desfăşurare de forţe analitice care până la urmă nu ar reflecta decât subiectivitate corelată cu lipsa de experienţă. Aşa că am considerat că folosirea scalei Harkness (care nu e propriu zis un sistem de punctaj) e mai potrivită deşi tipicitatea nu este lucru uşor de izolat, mai ales în cazul soiului Fetească Neagră.

Această scală are patru clase care combină tipicitatea cu preţul în următorul fel:

Excelentă CRP (calitate raportată la preţ) ceea ce indică un vin cu puternice caracteristici tipice soiului, la un preţ foarte bun.

Foarte bună CRP indică un vin cu puternice caracteristici tipice soiului, la un preţ bun.

Bună CRP indică un vin cu tipicitate medie la un preţ ridicat.

Slabă CRP indică un vin care nu are calitatea necesară pentru preţul cerut.

Toate vinurile recenzate vor fi clasate conform acestei scheme şi sperăm ca nu vom fi nevoiţi să o modificăm de prea multe ori.

Leave a Reply

Your email address will not be published.