Zilele vinul.ro. O confirmare, o surpriză şi o dezamăgire

Aşa cum ameninţam vineri, sâmbătă după pranz am executat acţiunea zilele vinul.ro ediţia februarie. Nu am stat prea mult dar am încercat aproape tot ce îmi propusesem. Adică o mică parte din ceea ce era expus la Margo Lounge.
Din păcate nu mi-am luat notiţe aşa că am reconstituit din memorie. Ce a mai rămas din ea, să fiu corect. Îmi amintesc că…
Prima încercare a fost la Domeniile Coroanei, unde am cerut Feteasca Neagră. Din păcate, se pare că nu mai există de ceva vreme, aşa că a trebuit să mă mulţumesc cu un Merlot din 2008.Nu prea a fost pe gustul meu, fiind prea baricat.
A doua încercare mi-a adus confirmarea aşteptărilor în ceea ce priveşte Feteasca Neagră Paganus de la Domeniile Dealu Mare Urlaţi. Mai multe nu spun, pentru că am cumpărat-o şi o voi bea zilele următoare. În oarecare linişte.
De la Crama Gârboiu am băut Feteasca 2009 din gama Bacanta. Nu e un vin rău dar deocamdată e neechilibrat cu tanini puternici, lemn cam mult şi alcoolul neintegrat. De urmărit. La Halewood am fost mulţumit de Feteasca Byzantium, un vin echilibrat, puternic, cu un corp dominat de prune.
Feteasca Neagră de la Agricola Ştirbey a fost surpriza zilei. Nu pentru că nu ştiam că se fac vinuri bune la Ştirbey. Ştiam, şi totuşi m-a surprins nasul şi ansamblul tipic de coacăze şi prune structurat frumos pe un corp mediu. Poate doar lemnul ar fi putut fi integrat mai bine dar e bună şi aşa mai ales că are timp să se liniştească.
La Cramele Basilescu am încercat Eclipse şi Ancestral. Mi-au plăcut ambele, nu am observat mari diferenţe între ele aşa că am cumpărat-o pe prima(şi din cauza preţului) şi va urma un episod Basilescu.
Dezamăgirea a venit de la Vinarte, de unde am degustat Feteasca Neagră Swallowtail 2009 ( cred, dar nu bag mâna în foc pentru an). Din păcate a fost în stilul Villa Zorilor. Adică astringenţă mult prea ridicată, gust de linoleum ud. E drept că băubilă dar totuşi aveam aşteptări mai mari.
Acum câteva vorbe despre Merlot-urile încercate. Bine, nu au fost prea multe. Cupajul de la Corcova mi-a plăcut şi a fost exact aşa cum mă aşteptam ( din ce citisem): echilibrat, corp mediu, stil bordolez. Spre deosebire de Merlot-ul Alira. Care e altceva. Extractiv, glicerios, fructat. Mult mai modern. Cum nu a avut timp de flop-uri, mi-a plăcut.
Cam asta a fost luna acesta. Ne vedem luna viitoare…

13 Responses to Zilele vinul.ro. O confirmare, o surpriză şi o dezamăgire

 1. Ai scapat usor, numai cu Feteasca Neagra si Merlot. Eu a trebuit sa dovedesc mai multe… 🙂

  Feteasca Neagra Eclipse de la Basilescu era din 2009, nu? Mie mi s-a parut mult mai “easy” decat Ancestral-ul (2008).

  Iar despre Feteasca Neagra de la Stirbey cred ca inca este foarte tanara (oricum, nu e rea deloc nici acum). Eu am o sticla pe care incerc s-o tin cat de bine pot pentru inca o vreme.

 2. FETEASCA NEAGRA un soi deosebit! Cred ca am 100 de sticle. Din pacate sunt putini care au inteles acest lucru. Acvum cativa ani Vinart facea un vin corect (matei, mircea, sore), exagerau cu baricul, dar vinurile lor erau impreuna cu vinurile de la serve cu cele de la stirbey si davino cele mai ok vinuri di Romania. Acum vinul de la vinarte nu mai reusesc sa-l beau/degust iar cel de la davino nu este constant. Singurul vin care a crescut in calitate timp de mai mult de 7 ani este vinul cavalerului. Au aparut noi investitori fara experienta dar cu vointa. Vinul bun se face greu!

 3. da, din 2009 era. se poate sa fie mai easy,cum spui dar in valtorea luptei eu nu am putut face mari diferente. azi desfac eclipse
  si eu as tine un stirbey, daca l as avea. la targ, era 80 de lei o FN. tu cu cat l-ai cumparat?

 4. absolut de acord, rocco, feteasca neagra e un soi deosebit dar si greu de facut

 5. 100 de sticle! as vrea eu macar 50
  corecta obs cu vinarte si serve. merg in directii diferite.
  se mai poate bea cate ceva.spre exemplu, merlotul castel starmina mi se pare bun in pretul lui.

 6. Feteasca Neagra Domeniul Coroanei se mai gaseste la magazinul lor din Craiova la pretul de 50 de lei sticla, e posibil ca nici ei sa nu mai aibe multe.

  Catalin

 7. ps.
  eu o sa ajung luni probabil in Bucuresti daca sunteti interesat va pot lua o sticla

 8. multumesc frumos pentru oferta dar mai ales pentru incredere.
  din pacate am niste cheltuieli neprevazute si cum nu stiu cum va evolua situatia. nu pot risca chiar si o suma mica de 50 de lei
  poate in urmatoarele saptamani

 9. De acord cu observatia despre Basilescu: Ancestral 2008 e un vin evoluat, care se poate ridica la asteptarile vintage-ului 2007; Eclipse 2009 are potential, dar eu l-as bea (si il beau) tanar, sa se simta vitalitatea.

 10. Placerea e de partea mea, putem face odata o degustare de fetesti, eu am o sticla pusa bine si o pun la inaintare daca organizam vreodata asa ceva.

  Numai bine

 11. putem face, asa e.si chiar as vrea. tinem legatura!
  multumesc,
  numai bine

 12. asta e prima sticla de la Basilescu incercata, asa ca nu pot discuta prea mult pe diferente

 13. Pingback: Fetească Neagră => 25 <=50=? | Feteasca Neagra si Merlot

Leave a Reply

Your email address will not be published.